Gingen we wel voor de Afghanen?

Gingen we wel voor de Afghanen?

“Wij willen de bevolking van Afghanistan helpen.” Dat zei oud-minister president J.P. Balkenende in 2006 bij het besluit tot de missie in Uruzgan. Ook andere politici benadrukten graag dat motief. Maar dat is niet het hele verhaal. 

Pieter Cobelens, generaal-majoor buiten dienst en voormalig MIVD-directeur, was als directeur-operaties (DOPS) architect van de missie naar Uruzgan. Hij benadrukt dat er een belangrijk ander motief is. Cobelens: “We zijn een kleine economie, zwaar afhankelijk van de landen om ons heen. Dan zul je een goede kameraad moeten zijn.” We waren volgens Cobelens dus in Uruzgan om onze internationale positie te verbeteren. 

En wie naar Uruzgan kijkt en zich afvraagt: was dit het allemaal waard? Hebben we verschil gemaakt? Die bedrijft volgens Cobelens huiskamerwetenschap. 

Eind deze week staat het hele interview online.