Het hele interview: Pieter Cobelens blikt terug op zijn missie

Het hele interview: Pieter Cobelens blikt terug op zijn missie

Voor de liefhebbers: sommige van onze interviews zetten we compleet online. Je kan het interview snel, eenvoudig en doelgericht doorlopen door te klikken op actieve woorden uit de ondertiteling.

Blijft het hierboven leeg? Even de site refreshen doet wonderen.

Een stukje oorlog in een land waar je nog nooit geweest bent

Bij het plannen van de missie naar Uruzgan was toenmalig generaal Pieter Cobelens als Directeur Operaties (DOPS) een van de drijvende krachten. Hij voerde al in 2004 informele gesprekken over een missie naar Zuid-Afghanistan en was de spin in het web tijdens de voorbereiding. 

Nu kijkt hij met gemengde gevoelens terug. “Het was een hele rare wereld, zeker van uit Nederlands perspectief waar we het met de rug tegen de verwarming beoordelen. Terwijl je daar midden in een stukje oorlog zit in een land waar je nog nooit geweest bent.”

Je hebt toch het idee dat je de lokale bevolking in de steek laat.
— Pieter Cobelens

Het is onmogelijk een antwoord te geven op de vraag of de missie het waard is geweest, zegt hij. Bovendien een vraag voor de verantwoordelijke politici, en niet voor hem, ‘de mecanicien’. 

Maar hij heeft er wel een mening over: “Je hebt toch het idee dat je de lokale bevolking in de steek laat en ze via de weg der geleidelijkheid beter had kunnen helpen. Dat is een zure. Dan zie je de namen voorbij komen van de mannen die daar gesneuveld zijn en de vragen die nu ook regelmatig worden gesteld: waar is het allemaal nodig voor geweest?” 

Puur binnenlandse politiek

Cobelens pleitte zonder succes bij de NAVO voor een exit-strategie. En dus vertrokken we op een ongelukkig moment - en dat neemt hij de PVDA kwalijk: “Wat voor oplossing we ook aandroegen, dat had geen enkele zin. Ik heb ook nog met PVDA politici gesproken uit die periode en die zeiden, Pieter stop ermee, want dit is de oorzaak waarover de PVDA de regering laat vallen. Punt. Dus dat had geen enkele verbinding met onze nobele doelstellingen. Dat was puur binnenlandse politiek.”

Pieter stop ermee, want dit is de oorzaak waarover de PVDA de regering laat vallen. Punt.