Terugblik op Pauw met Natalie Righton

Terugblik op Pauw met Natalie Righton

Natalie Righton deed 3 jaar verslag vanuit Afghanistan. Nu is ze parlementair verslaggever voor de Volkskrant. Ze zat aan tafel bij Pauw. Drie gedachten van Natalie naar aanleiding van dat gesprek. 

1. Bijzonder dat het nog zo leeft

“We zeiden bij mij thuis, het lijkt wel een tweede Vietnam te worden. Daar bedoelden we mee, bijzonder dat het nog zo sterkt leeft. Het is dan ook een missie geweest waar nog heel veel mensen mee te maken hebben. Bijna iedereen kent wel iemand, een broer, een buurman, een bekende, die daar gediend heeft. En blijkbaar hebben mensen nog behoefte om daar over te praten. Zo’n docu als Onze Missie in Afghanistan wakkert dat weer aan.” 

2. Wederopbouw geen succes

“Generaal Van Uhm zei nogal fel dat ik de missie een mislukking noemde. Maar waar het mij om gaat: ik denk dat het qua wederopbouw echt geen succes is geweest. Dat de resultaten totaal niet duurzaam zijn. Maar in de strijd tegen terrorisme is de missie wel deels effectief geweest. Misschien is een tweede 9/11 wel voorkomen. Dat weten we niet zeker, maar we weten wel dat er veel kopstukken van Al Qaida gepakt of gedood zijn. Daar heeft TFU indirect mee te maken, omdat zij onderdeel zijn geweest van die oorlog tegen het terrorisme. Bovendien zijn er op diverse plekken in Afghanistan Nederlandse commando’s ingezet, en die hebben daar zeker een rol in gespeeld.” 

3. Waarom geen betere evaluatie?

“Ik verbaasde me erover dat het gesprek niet ging over hoe we dit moeten evalueren. Persoonlijk had ik wel een oproep tot een parlementaire enquete verwacht verwacht. Persoonlijk lijkt het mij goed om de missie nog een keer heel goed te evalueren. Dat is nog niet gebeurd. Misschien dat we het antwoord al denken te kennen, maar dan nog wil je dat zorgvuldig onderzocht hebben. Was het zinvol? Hadden we echt moeten gaan? Zeker met het oog op Syrie of Irak: als er ooit nog een keer zo’n wederopbouwverzoek komt, dan wil je een betere afweging kunnen maken.”

De aflevering van Pauw van 13 december gemist? Kijk het programma hier terug.