De strijdRedactieComment

Noot van de redactie

De strijdRedactieComment
Noot van de redactie
Als je door een rietje kijkt, zie je moed en doorzettingsvermogen. Zoom je uit, dan zie je tekort aan manschappen en gebrek aan politieke strategie.
— Jan Gruiters, PAX

Bij het maken van de documentaire 'De Slag om Chora' zat bovenstaande quote van Jan Gruiters (directeur PAX, lid van de commissie van onafhankelijke experts die de evaluatie van de missie naar Uruzgan begeleidde) vaak in ons achterhoofd. We vinden het belangrijk om terug te kijken en de vragen die dat oproept serieus te nemen. 

Om de verhalen en documentaires te maken van Onze Missie in Afghanistan hebben we daarom maandenlang gesprekken gevoerd met betrokkenen: veteranen, civiel personeel, Afghanen, beleidsmakers etc. We hebben talloze rapporten nagelopen en met hun opstellers gesproken. Maar Defensie bleef een gesloten bastion.

Elke Nederlander kan begrijpen dat er in het heetst van de strijd, met soms beperkte middelen en informatie, beslissingen genomen moeten worden. Achteraf, wanneer dingen niet optimaal zijn verlopen, is het dan wellicht makkelijk praten, maar belangrijker is dat er überhaupt gepraat wordt. Dat er verantwoordelijkheid wordt genomen voor de goede en minder goede dingen. De vragen die uit de documentaires opkomen, richten zich dan ook op eindverantwoordelijken, niet op de militairen die daar on the ground de hete kastanjes uit het vuur moesten halen. Juist militairen zijn gebaat bij een goede evaluatie. 

Wil je het aanvullen of heb je vragen? Mail ons gerust (info@missieafghanistan) of stuur een bericht via Facebook.