Scherp maar respectvol: Dennis vs Neshje

Scherp maar respectvol: Dennis vs Neshje

Er is veel debat naar aanleiding van de documentaire 'De slag om Chora'. Deze online discussie springt eruit: hard tegen hard, maar het blijft respectvol. 

Het begint met een bericht dat Dennis (militair in actieve dienst) op de Facebookpagina van Onze missie in Afghanistan plaatste:

Als je het 2e deel van de docu zo ongelofelijk eenzijdig weg zet... Wat denk je wat al die jongens en meisjes nu voelen die daar geweest zijn? Die vol overtuiging daarheen zijn gegaan. Gevochten hebben en vrienden hebben moeten begraven (als dat al mogelijk was)
Door de meest onbetrouwbare kant van het verhaal (de Afghaan) een podium te geven, schilder je je eigen militairen af als moordenaars. Er zijn altijd 2 kanten aan een verhaal, laat onze kant dan ook eens even zien. Er is zo ongelofelijk veel beeldmateriaal beschikbaar van gevechten etc, met geluid en al. Zet het als Nederlandse staat nou eens goed weg, zodat we het fatsoenlijk kunnen afsluiten.

Nu worden er eenzijdige conclusies getrokken zonder inzage in patrouille rapporten, gedane SALTA meldingen etc.
Daarbij, hoe kun je nou mensen serieus nemen en geloven die hun eigen dochter van 5 verkopen voor 2 koeien en jongetjes van een jaar of 10 à 12 stelselmatig seksueel misbruiken als vertoon van macht en rijkdom?

Dennis' bericht kreeg veel reacties, waaronder deze post van Neshje (Afghaanse achtergrond):

Wat zijn de militairen dan, die bommen afwerpen op een afstand van 30 km waarbij onschuldige mensen overlijden? Zijn dit hulpverleners? Hoe wil je hen noemen? Of zijn jullie van mening dat er geen onschuldige mensen zijn overleden door het toedoen van buitenlandse (waaronder Nederlandse) soldaten? Hebben die Afghanen een begravenis kunnen hebben denk je? Is jullie kant niet naar voren gekomen tijdens de documentaire en de uitzending bij Pauw? Elk verhaal heeft twee kanten en vóór deze documentaire heeft de Nederlander nooit de kant gehoord van de Afghanen. Hypocriet. Hebben jullie bewust het gedeelte uitgesloten waarin Australische millitaire aangeven dat Nederlanders slecht hebben gehandeld bij Chora?

"Mensen niet serieus nemen die hun dochter verkopen voor 2 koeien en jongetjes misbruikt worden?" Generaliserende opmerking zeg, verwacht ik niet van een ontwikkelde Nederlander :)

Dennis:

Was je d'r bij? Ben je daar geweest? Ken je de details? Makkelijk oordelen vanuit je veilige woonkamer. Ik raad je aan om Bacha bazi eens te Googlen. Praten we dan wel weer.

Denk je nou werkelijk dat er zomaar bommen gegooid worden op een afstand van 30km? Zo maar? Daar gaat een heel nauwkeurig proces aan vooraf. Oorlog is vies maar soldaten bieden hulp waar dat kan en vechten wanneer het moet. Het gedeelte dat de Australiërs het met bepaalde zaken niet eens waren was al bekend. Je hebt natuurlijk de beelden niet gezien hoe men na de slag om Chora onthaald werd door de lokale bevolking? Wat hadden we dan moeten doen volgens jou? Toekijken hoe jongens van 16 ondersteboven met hun keel doorgesneden in een boom worden opgehangen?
Ik vertrouw de lokale bevolking, ik vertrouw mijn familie én ik vertrouw mijn eigen waarnemingen. Dit is misschien moeilijk te beseffen voor jullie.
— Neshje tegen Dennis

Neshje:

Ter informatie, ik ben een Afghaanse, ik ben daar geweest, ik ben daar geboren en mijn gehele familie woont daar. Ik heb meer affiniteit met het land dan de algemene soldaat die daar voor enkele maanden is geweest. Ik weet heel goed wat Bacha bazi is, en dat is inderdaad fout. 1. Dit is niet iets wat iedere Afghaan doet, vandaar dat het generaliserend is. 2. Ben je net zo bekend met de PNVD van Nederland? Zijn alle mannen nu in Nederland pedofiel?

Ik begrijp oprecht dat men zich beledigd voelt hier in Nederland na de documentaire, maar neem van mij aan dat oorlogsmisdaden door soldaten zijn gepleegd. Ik vertrouw de lokale bevolking, ik vertrouw mijn familie én ik vertrouw mijn eigen waarnemingen. Dit is misschien moeilijk te beseffen voor jullie. Heb jij zulke bronnen? Heb jij deze waarheidsvinding ter beschikking? Wil je nu zeggen dat alle Afghanen leugenaars zijn? Wil je nu zeggen dat de overlevenden onzin praten over de sterfte van hun vrouwen en kinderen? Toekijken? Hoevaak hebben de soldaten zulke gruwelijkheden moeten aanschouwen? Kijken jullie nu ook toe? Dat soldaten daar heen gaan met de juiste motieven sluit ik absoluut niet uit, maar ontkennen dat er fouten zijn gemaakt waarbij de onschuldige burger nadeel heeft geleden is niet alleen slecht, maar zeer onmenselijk.

Dennis:

Dat je Afghaanse bent had ik natuurlijk al door. Natuurlijk is het mogelijk dat er onschuldige burgers zijn omgekomen, en nee niet alle Afghanen zijn leugenaars of pedofielen, dat zou heel kortzichtig zijn. Dat er nare dingen gebeurd zijn is duidelijk en ontkent helemaal niemand, wat de Nederlandse militairen frustreert is dat het heel eenzijdig wordt gebracht in de documentaire. Wij gingen daar echt niet heen om eens even lekker de cowboy uit te gaan hangen.
Wij gingen daar echt niet heen om eens even lekker de cowboy uit te gaan hangen.
— Dennis tegen Neshje

Neshje:

Dit vind ik een betere reactie in vergelijking met je hoofdcomment. Zoals ik meerdere malen heb aangegeven, weet ik dat de Nederlandse soldaten met een oprecht doel zijn gegaan. Ja, de soldaten zijn goede mensen en zij offeren hun leven op. Wat ik erg vind, is dat men grofgezegd hier schijt heeft aan de gevoelens van de algemene lokale onschuldige Afghaan die slachtoffer is geweest. Wat ik niet prettig vind is dat de nare dingen worden ontkend. Waar ik het niet mee eens ben, is dat men hier zegt dat er alleen één kant van het verhaal werd getoond, terwijl ook duidelijk de andere kant werd getoond. En daarbij generaliseren? Ik verwacht meer van mijn mede-Nederlanders.

Dennis:

Je hebt duidelijk niet zo heel veel verstand van militair optreden (begrijpelijk) en hoe men daar te werk ging. Als je op je basis blijft zitten schiet je niet echt heel veel op. Daar hebben ze patrouilles voor uitgevonden: kijken wat er speelt, informatie verzamelen en basis voorzieningen aanleggen. Het nut? Wij hebben laten zien wat er mogelijk is, wat je kunt bouwen en verbouwen anders dan papaver, waterputten slaan, meisjesscholen en nog zoveel meer. Zoals je in de documentaire kunt zien zijn veel panden vervallen etc. Er is zelfs iemand bij die zelf verklaart dat ze zelf geen onderhoud hebben gepleegd aan de panden (docu deel 1). Tja, met de weersomstandigheden daar is zo'n pand snel in verval, als je er niets aan doet. Taliban zat er heel veel, toen wij tegen het einde van de missie zaten bijna niet meer. Haat tegen iemand die je familie heeft omgebracht, op welke manier dan ook is volkomen logisch en menselijk. Zo zou ik me ook voelen. Ik geloof echter niet dat er bewust op ongewapende burgers is gevuurd, echt niet.
Wat ik niet prettig vind is dat de nare dingen worden ontkend. Waar ik het niet mee eens ben, is dat men hier zegt dat er alleen één kant van het verhaal werd getoond,
— Neshje tegen Dennis

Neshje:

Ik ben geen soldaat, maar ben op de hoogte van het aanpak. Natuurlijk gingen de soldaten op patrouille, dat hoort erbij. Maar na zo'n partouille zat men vrijwel veilig op de basis. Toen de taliban aan de macht was, was er nog heel weinig over van de opium velden. Overigens lijkt het alsof je wilt doen dat Afghanen niets anders kennen dan papaver, maar door de komst van de Nederlanders hebben we kennis gemaakt met bijv. aardappelen. Nee, niet alleen papaver werd verbouwd. Boeren, dorpelingen e.d. verbouwen hun eigen groenten en fruit. :) Hulp bij waterputten en panden inderdaad. Dat hebben jullie gedaan! Echter hebben jullie geholpen met wederopbouw, jullie hebben ons niet laten zien wat er mogelijk is. Dit wisten wij en deden wij ook lang voor jullie komst, vandaar ook 'weder'opbouw. 

"Er zit zelfs iemand bij die verklaart dat ze zelf geen onderhoud hebben gepleegd", dat kan heel goed kloppen, sluit ik absoluut niet uit. Het verbaast me echter dat deze info wel van harte en als waar wordt aangenomen, in tegenstelling tot andere (afkomstig van Afghanen) informatie. 

Bewust is er niet gericht op een ongewapende burger. Maar door het inzetten van bombardementen, waarbij je de persoon (taliban) die je wilt raken niet ziet en dus het risico neemt dat ontschuldige mensen overlijden, is dit een bewuste daad. 
Taliban bestaat max uit 20.000 man in heel Afghanistan, en zoals werd gezegd is Afghanistan een groot land. In een dorp in Uruzgan waren er geen honderden talibanstrijders. 

Afghanistan is een puinhoop, door de corrupte regering, de taliban en de buitenlandse bezetting. En het zijn altijd de onschuldige burgers die onnodig sterven. Wees niet harteloos jegens de burger. In het begin zei je tegen mij, "makkelijk oordelen vanuit je veilige woonkamer". Nou, makkelijk oordelen vanuit jouw veilige woonkamer. Laten we wel niet vergeten dat Afghanistan ruim 40 jaar in oorlog zit, en ik dit heb mogen meemaken. 

Maar goed, je hoeft mij geen gelijk te geven of het eens met me te zijn. Enige wat ik vraag is om objectief te kijken naar de situatie, en daar waar de Nederlandse soldaten fouten hebben gemaakt dit te erkennen en niet de Afghaan voor leugenaar uit te maken. Verder wens ik jullie een fijne nacht.
rood.png
Ik mag oordelen aan de hand van de ervaringen die ik daar heb opgedaan. Jij mag oordelen om wie je bent en aan de hand van wat je weet.
— Dennis tegen Neshje
rood.png

Dennis:

Hier kun je een eindeloze discussie over voeren en er zijn zaken die je benoemt waarvan ik vind en weet dat ze niet kloppen en uiteraard zullen er zaken zijn die ik zeg die jij niet vindt kloppen. Ik mag oordelen aan de hand van de ervaringen die ik daar heb opgedaan. Jij mag oordelen om wie je bent en aan de hand van wat je weet. Ik wil er graag objectief naar kijken, maar in de documentaire ontbreekt gewoon heel veel belangrijke informatie voor beide kanten om echt een duidelijk objectief plaatje te kunnen scheppen. Ik hoop ook van harte dat er open kaart wordt gespeeld met betrekking tot de rapporten en dergelijke. Puur ter verduidelijking.

Ik kan mezelf in de spiegel aankijken, en velen met mij. 
Ik wens je natuurlijk ook een fijne nacht en ik waardeer en respecteer je mening.

We hebben het gesprek vrijwel integraal overgenomen voor de website, en alleen spelling aangepast. En we voegden hyperlinks toe naar extra informatie die in deze conversatie wordt aangehaald. Wil je meepraten? Weet je meer? We horen graag van je. Op Facebook of via de redactiemail, op info@missieafghanistan.nl