Radio doc: Eigen Risico

Radio doc: Eigen Risico

Hoe vlieg je door een gordijn van angst? In dit radio-verhaal vertelt Bette Dam hoe ze Afghanistan ontdekte en op zoek gaat naar de vraag: wat doen we hier?

Journalist Bette Dam woonde acht jaar in Afghanistan en werkte daar als correspondent voor verschillende Nederlandse en internationale media. Ze begon als embedded journalist bij het Nederlandse leger. Kamp Holland was voor haar onwerkelijk groot en geavanceerd, maar stond ook symbool voor de kloof die zij zag ontstaan tussen de troepen en de lokale bevolking.

Daarover zegt ze dat het wij-zij denken zo groot was geworden, dat alle echte informatie verloren ging. Door zich meer in de lokale context te verdiepen werd het conflict concreet en behapbaar. En daardoor is de angst calculeerbaar geworden.

Het is een fragment (8 minuten) uit de radio-documentaire ‘Eigen Risico’ van Saar Slegers en Marieke Drost (onder redactie van Jair Stein). De hele documentaire kun je hier terugvinden.

groen.png

Meer van Bette Dam: in deze video vertelt ze over de taliban. Of lees dit fascinerende verhaal in Vrij Nederland: Was er al in 2001 een vredesdeal mogelijk?