Tip: Zembla uitzending uit 2006 terugkijken

Tip: Zembla uitzending uit 2006 terugkijken

In 2006 maakt Zembla een uitzending over de Nederlandse missie in Uruzgan die nog altijd relevant is. Waarom? Veel van de voorspellingen bleken uit te komen.

Wanneer begin 2006 in Nederland de vraag speelt of er een missie naar Uruzgan moeten komen, wordt er halsoverkop een parlementaire hoorzitting georganiseerd. Binnen een week moeten deskundigen uit binnen- en buitenland opgetrommeld worden om de Kamer, die drie dagen later tot stemming overgaat, te informeren.

Zembla sprak in die periode met Afghanistan-experts die niet uitgenodigd waren voor de zitting, of één dag van tevoren werden afgebeld. Het beeld wat uit de uitzending naar voren komt is dat de huidige resultaten van de missie niet voor iedereen een verassing zullen zijn. Hulpverleningsexpert Kees Rietveld toen: “Die gewenste veiligheid, dat gebeurt nooit. Het gaat misschien een paar jaar goed en dan gaat het weer fout."

Die gewenste veiligheid, dat gebeurt nooit. Het gaat misschien een paar jaar goed en dan gaat het weer fout.

Naast Afghaanse vluchtelingen en Parlementsleden sprak Zembla ook met toenmalig Healthnet-directeur Willem van de Put: “Het is een misverstand dat je militairen nodig hebt om een land tot ontwikkeling te brengen. Je krijgt de Afghanen, Al-Qaida en de tribale gebieden niet ‘op de knieën’ met wapengekletter.” 

Ook journalist Arnold Karskens, wel aanwezig bij de hoorzitting, had toentertijd zijn bedenkingen over het samenspel tussen opbouw en veiligheid: “Als je de taliban eens goed wilt aanpakken, dan is Uruzgan een buitenkansje. Maar als je zegt ‘we gaan er wederopbouwen,’ dan kun je nog weleens van een koude kermis thuiskomen.” Karskens toonde tijdens de hoorzitting een gelekt Amerikaans rapport wat de uiterst onveilige situatie waarin de Nederlanders zich zouden begeven aantoonde. 

En ook Wim van de Burg, van de militaire vakbond AFMP, kreeg helaas gelijk: “Je moet rekening houden met tientallen slachtoffers.” De kritiek van toen heeft weinig effect gehad – de PvdA stelde haar mening bij en de missie naar Uruzgan ging door.

Kijk de gehele Zembla aflevering uit 2006 hier terug: