Profiel: ex-talib Sakhi Dad Mullah Mujahed

Profiel: ex-talib Sakhi Dad Mullah Mujahed

Twee decennia geleden was mullah Mujahed een talibancommandant met een flinke schare manschappen. Nu heeft hij huisarrest in Kabul. "Hoe konden we weten dat Osama bin Laden voor zoveel problemen zou zorgen?"

Mullah Mujahed werd geboren in een familie van de Achekzai, een stam in Uruzgan. In september 1996, toen de taliban Kabul veroverden op de toenmalige president Rabani, gaf hij naar eigen zeggen leiding aan duizenden manschappen. Mujahed's poging om de Afghaanse provincies Parwan en Panjshir te winnen strandde evenwel. Hij werd door het Afghaanse anti-taliban verzet zelfs krijgsgevangen gemaakt en van 1996 tot na 2001 vastgehouden in Panjshir. 

Mujahed (en met hem vele andere voormalige taliban-voormannen) werd vrijgelaten door de regering-Karzai. Maar hij leeft onder streng toezicht. De 'mullah' heeft effectief huisarrest, in een huis in het westen van Kabul. Dat pand is van de regering, net als de auto waarin hij door overheidsmedewerkers wordt rondgereden. Het Nationaal Directoraat van Veiligheid (de Afghaanse geheime dienst) houdt en oogje in het zeil en de Achekzai-stammenleiders in Uruzgan staan ervoor garant dat Mujahed de wapens niet meer oppakt. Hij mag onder geen beding activiteiten uitvoeren die als anti-regering gezien konden worden.

Zo staan de zaken nu dus. Maar hoe kijkt mullah Mujahed terug op de komst van de Nederlandse troepen en hún activiteiten?

Binnenkort verschijnt het volledige interview met mullah Mujahed op de site.