Video: Dit zijn de taliban

Video: Dit zijn de taliban
 

Experts aan het woord

In 2001 vielen Amerikaanse troepen Afghanistan binnen om het taliban-regime te verdrijven dat onderdak bood aan Osama Bin Laden. Het bewind viel en Bin Laden werd later gedood, maar de taliban bleken een taaie tegenstander van de internationale troepenmacht. Momenteel maken ze een sterke comeback en beheersen grote delen van Afghanistan. "Death to the taliban", staat te lezen op de patch die dit lid van de Afghaanse veiligheidstroepen draagt. Dat bleek dus niet zo eenvoudig.

Maar, wie zijn de taliban? En wat moeten we van ze weten? 

In deze korte video vertellen Afghanistan-expert Wali Hashimi, journalist Bette Dam en adviseur bij Clingendael Bart Hogeveen over de taliban. 

Het is geen uniforme groep. Om daarvan een indruk te geven: dit is hoe verschillende Afghanen het woord 'taliban' gebruiken. Er zijn taliban-e jangi, militanten en opstandelingen. Maar ook de madrassa-studenten, de taliban-e darsi, die niet betrokken zijn bij geweld. De niet-corrupte taliban die zich baseren op Islamtische principes worden met de term taliban-e asli aangeduid, terwijl men ook spreekt van de "stelende taliban" of taliban-e dzud. Men ziet ook een verschil tussen de lokale taliban, de taliban-e mahali, en de taliban van buitenlandse afkomst. Tenslotte zijn er nog de taliban-e khana-neshin, de "thuiszittende taliban", zij bekleedden vroeger posities in het talibanregime, maar zijn sindsdien niet meer actief.

Bekijk ook